Caspar Stalenhoef
Podcasts en teksten
info@casparstalenhoef.nl

Gepubliceerd: 14 juli 2021
Podcast: What’s in a name?
Opdrachtgever: Joods Cultureel Kwartier, Amsterdam
Lengte: 1 aflevering van 58 minutenBij een tentoonstelling over antisemitisme en racisme wilden we een podcastaflevering maken met een eigen ingang tot deze grote en belangrijke onderwerpen.

Alleen al de namen van de geïnterviewden (betrokken bij de tentoonstelling) vormen voldoende aanleiding voor een (kennismakings)gesprek. Dat kan op een ludieke manier (met een aptoniem: met Schrijver als achternaam ook schrijver worden), maar ook op een serieuze manier: mensen met een ‘niet-Nederlandse’ naam kunnen daar last van ondervinden, zoals bijvoorbeeld bleek uit de toeslagenaffaire.

Geïnterviewden

• Emile Schrijver is directeur van het Joods Cultureel Kwartier en schrijver. Is Schrijver een joodse naam en heeft dat invloed op zijn leven gehad?

• Anousha Nzume is actrice, presentator, schrijver en gastconservator van de tentoonstelling Zijn joden wit? In haar naam komen Russische, joodse, Kameroense en Nederlandse invloeden samen.

Bonus

Aan het einde van de aflevering volgt een fragment uit Dipsaus, een podcast waarvan Anousha medeoprichter is. In het fragment spreken Ebissé Rouw, Mariam El Maslouhi en Chenjerai Kumanyika over de herkomst van hun namen.