Caspar Stalenhoef
Podcasts en teksten
info@casparstalenhoef.nl

Gepubliceerd: 12 oktober 2023
Podcast: Tonia Stieltjes (1881-1932) – De eerste zwarte vakbondsvrouw van Nederland Opdrachtgever: Collectieportal Gooise Museumschatten
Lengte: 39 minutenDe Amsterdamse Tonia Stieltjes was rond 1920 een aantrekkelijk model voor schilders. Jan Sluijters bijvoorbeeld heeft minstens twaalf portretten van haar gemaakt. Niet alleen vanwege haar uiterlijk – als een opvallende, modebewuste zwarte vrouw – maar ook vanwege haar verdiensten als vakbondsleider, met bovendien een grote belangstelling voor kunst.

In deze aflevering praat Caspar Stalenhoef met Jan Rudolph de Lorm (directeur van museum Singer Laren) en met Esther Schreuder (gastconservator van de tentoonstelling Tonia. Model en activiste).

Over Gooise Museumschatten

Elke aflevering vertelt het verhaal achter één museaal voorwerp. Wie heeft het gemaakt? Waar diende het voor? Waar komt het vandaan? Wat zit er voor geschiedenis achter? Er wordt een keuze gemaakt uit de ruim 2.000 collectiestukken die online staan, op de collectieportal van de samenwerkende musea en erfgoedinstellingen in de regio Gooi & Vecht.