Caspar Stalenhoef
Podcasts en teksten
info@casparstalenhoef.nl

Gepubliceerd: 2 september 2021
Podcast: Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos
Opdrachtgever: De Terugkeer en Gemeente Amsterdam
Lengte: 1 aflevering van 35 minuten of 7 afleveringen van 3–7 minutenDeze podcast is gemaakt om te beluisteren in het Amsterdamse Bos.

In het bezoekerscentrum van het Amsterdamse Bos is een tentoonstelling te zien over de joodse werkkampen die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder andere in het Amsterdamse Bos waren opgericht. Een audiowandeling (beschikbaar als podcast) stopt op zeven plekken waar een paar duizend joodse mannen tewerkgesteld zijn, waarna de meesten zijn gedeporteerd naar Westerbork en uiteindelijk vermoord in concentratiekampen verder weg.

De audiotour kan worden beluisterd los van een bezoek aan de tentoonstelling, dus ook wanneer die voorbij is.

NRC Handelsblad: ‘Vlekkeloos is […] de audiotour met stem en tekst door Caspar Stalenhoef. Hij leidt je langs de locaties van de hartbrekende arbeid, vanaf de Boswinkel via Nieuwe Meer en Oeverlanden naar Boerderij Meerzicht. Kijk goed om je heen, luister: hier is het allemaal gebeurd, en het is onvoorstelbaar.’

De tekst is geschreven en ingesproken door Caspar Stalenhoef, in overleg met Esther Göbel, Lion Tokkie en medewerkers van de Gemeente Amsterdam/Amsterdamse Bos. Er zijn fragmenten te horen uit interviews met Anneke Boom-Turksma, Kiki Amsberg en Lion Tokkie. De laatste aflevering bevat een bijdrage van schrijver Marjoleine Oppenheim.