Caspar Stalenhoef
Podcasts en teksten
info@casparstalenhoef.nl

Gepubliceerd: 2 september 2021
Podcast: Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos
Opdrachtgever: De Terugkeer en Gemeente Amsterdam
Lengte: 1 aflevering van 35 minuten of 7 afleveringen van 3–7 minuten

Deze podcast is gemaakt om te beluisteren in het Amsterdamse Bos. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een aantal werkkampen ingericht, daar en elders in het land, speciaal voor joodse mannen die werkloos (gemaakt) waren. De podcast is een audiowandeling die stopt op zeven plekken in het Amsterdamse Bos, waar een paar duizend joodse mannen zijn tewerkgesteld, waarna de meesten zijn gedeporteerd naar Westerbork en uiteindelijk vermoord in concentratiekampen verder weg.

De hierbij aansluitende tentoonstelling vindt eerst plaats in het bezoekerscentrum van het Amsterdamse Bos, De Boswinkel, van september 2011 tot juli 2022. Daarna is de tentoonstelling te zien in Stadsarchief Amsterdam, van maart tot juni 2023. Maar de audiotour kan los van een bezoek aan de tentoonstelling worden beluisterd, dus ook wanneer die voorbij is.

NRC Handelsblad: ‘Vlekkeloos is […] de audiotour met stem en tekst door Caspar Stalenhoef. Hij leidt je langs de locaties van de hartbrekende arbeid, vanaf de Boswinkel via Nieuwe Meer en Oeverlanden naar Boerderij Meerzicht. Kijk goed om je heen, luister: hier is het allemaal gebeurd, en het is onvoorstelbaar.’

De tekst is in 2021 geschreven en ingesproken door Caspar Stalenhoef, in overleg met Esther Göbel, Lion Tokkie en medewerkers van de Gemeente Amsterdam/Amsterdamse Bos. Er zijn fragmenten te horen uit interviews met Anneke Boom-Turksma, Kiki Amsberg en Lion Tokkie. De laatste aflevering bevat een bijdrage van schrijver Marjoleine Oppenheim.