Caspar Stalenhoef
Podcasts en teksten
info@casparstalenhoef.nl

Gepubliceerd: 27 januari 2019
Podcast: De Jodenvervolging in tien stappen

Opdrachtgever: Joods Cultureel Kwartier, Amsterdam
Lengte: 12 afleveringen van 2–5 minuten (in totaal 48 minuten)Hierboven aflevering 6 van de 12. Alle afleveringen zijn te beluisteren op deze website, of natuurlijk in alle gebruikelijke podcast-apps.Deze podcast sluit aan bij de tentoonstelling De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940–1945, die te zien is in het Nationaal Holocaust Museum in Oprichting (Amsterdam) en Topographie des Terrors (Berlijn), gemaakt door het Joods Cultureel Kwartier en het NIOD. De podcast is zo opgezet dat er ook buiten de tentoonstelling zinvol naar geluisterd kan worden.

De afleveringen van de podcast sluiten aan bij de tien stadia van genocide, opgesteld door de Amerikaanse jurist Gregory H. Stanton, met het idee dat het eerder herkennen van deze stadia een volkerenmoord kan helpen voorkomen. In elke aflevering van de podcast wordt de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland herleid tot één van de tien stappen.

In de podcast spreken de samenstellers van de tentoonstelling over de foto’s waarin de tien stappen te herkennen zijn. Daarna zijn er fragmenten te horen van mensen die de Jodenvervolging hebben overleefd; zij vertellen hoe de opeenvolgende stadia van genocide gestalte kregen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het script van deze podcast is geschreven in samenwerking met Inger Schaap en Annemiek Gringold. Er wordt ook een Engels- en Duitstalige versie van de podcast gemaakt.

Aan het woord:
• Caspar Stalenhoef (host)
• Annemiek Gringold (conservator Joods Cultureel Kwartier)
• Laurien Vastenhout (onderzoeker NIOD)
• Erik Somers (onderzoeker NIOD)
• Fragmenten uit het interviewproject Tweeduizend getuigen vertellen