Caspar Stalenhoef
Podcasts en teksten
info@casparstalenhoef.nl

Gepubliceerd: 27 januari 2019
Podcast: De Jodenvervolging in tien stappen

Opdrachtgever: Joods Cultureel Kwartier (Amsterdam) en Topographie des Terrors (Berlijn)
Lengte: 12 afleveringen van 2–5 minuten (in totaal 48 minuten)Hierboven aflevering 6 van de 12. Alle afleveringen zijn te beluisteren op deze website, of natuurlijk in alle gebruikelijke podcast-apps.Aan debatten over de Holocaust gaat vaak de vraag vooraf of de Holocaust überhaupt wel te bevatten is: het is zo’n uitzonderlijke catastrofe dat het elk begrip te boven gaat. Die opvatting maakt het lastig om er vandaag nog zinvol over te spreken.

Daarom laat deze podcast zien dat de Holocaust plaatsvond in een opeenvolging van kleine, steeds groter wordende stappen. Wie bij de Jodenvervolging eerst of alleen aan Auschwitz denkt, vergeet waar en hoe het begon: dichtbij, op straat, op school en op werk, voordat de moord op een bevolkingsgroep uiteindelijk ver van ons vandaan werd afgemaakt.

Elke aflevering staat stil bij een foto in de tentoonstelling, al hoeft de luisteraar die niet per se daar te luisteren: de sprekers vertellen wat op de foto te zien is en in welke fase de Jodenvervolging zich toen bevond. Daarna is in elke aflevering iemand te horen die het zelf heeft meegemaakt, d.m.v. fragmenten uit het interviewproject Tweeduizend Getuigen Vertellen.

Het script is geschreven door Caspar Stalenhoef, met hulp van Inger Schaap en Annemiek Gringold. We hebben de podcast ook in het Engels en Duits gemaakt, ingesproken door respectievelijk Mikey Casalaina en Menusch Khadjavi.

Aan het woord:
• Caspar Stalenhoef (host Nederlandse versie)
• Annemiek Gringold (conservator Joods Cultureel Kwartier)
• Laurien Vastenhout (onderzoeker NIOD)
• Erik Somers (onderzoeker NIOD)
• Fragmenten uit het interviewproject Tweeduizend Getuigen Vertellen